My Engagement Checklist and Budget




MoshiMoshi!


ENTRY NI STICKY POST
NEW ENTRY DEKAT BAWAH


Date : 14 April 2012 (Muktamad)
Time : 11.30 am
Venue : Ipoh Jaya
Theme : Color Block (Peacock Theme)

Range Colors :
1. (Purple Family - Lavender/Plum) +
2. (Pink Family - Dusty Rose/Coral) +
3. White +
4. (Green Family - Green/Lime Green/Emerald Green) +
5. (Yellow Family - Light Orange/Antique Gold) +
6. (Blue Family - Turquoise/Baby Blue)


Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


Dua Warna skip dan ganti dengan Turquoise.
Warna yang skip Green Family dengan Pink Family.
Tapi mungkin akan guna jugak Pink dan Green untuk hand bouquet.


Photobucket Photobucket


Meh nak kasi cuci mata sikit bila warna-warna ni combine.

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Boleh bayang tak bila semua color ni combine? Purple, Yellow, Turquoise wedding theme? Atau lebih glamer orang cakap Peacock Wedding Theme. Cuba tengok Bunga orkid dekat bawah ni.

Photobucket



The Ring (RM 1310)
For Him : #DearFutureHusband cakap tak payah
For Her : Wah Chan (Risik) & Poh Kong (Tunang)


Attire
For Her (RM 190)
1. Baju : Kain Pasang - RM 56
2. Tudung : Syria Chiffon - RM 35
3. Kasut : Sendiri
4. Accessories : Kerongsang - RM10
5. Hand Bouquet : Bunga Putih DIY - RM 24
6. Make up : Sendiri
7. Henna : Sendiri
8. Tempah Baju : Kurung Moden - RM65

For Him (RM 156)
1. Kemeja : Putih - RM156
2. Jeans : Sendiri
3. Kasut : Sendiri


Hantaran Decorations
For Her (RM 500)
1. Deco Items (tempah sebab tak sempat DIY tapi touch up sikit sendiri)
2. Trays : 9

For Him (RM 500)
1. Deco Items : (tempah sebab tak sempat DIY tapi touch up sikit sendiri)
2. Trays : 7

Hantaran Items
For Him (RM ____)
Theme Color : Purple
1. Bunga Rampai : minyak rose, daun pandan, bunga ros &bunga kekwa - RM25
2. Buah-buahan : Epal merah, Anggur & Strawberry- RM25
3. Coklat : Ferrero Rocher - RM35
4. Kek Fondant : Chocolate Moist - RM100
5. Cookies : Tart Nenas Strawberry Coklat - RM25
6. Kuih : Bahulu Ikan Beranak - RM35
7. Chocolate : Famous Amos Rocky Chocolate, Toblerone & Kiss - RM55
8. Gift : Sejadah - RM40
9. Manisan : Halwa Mangga - RM15

For Her (RM ____)
Theme Color : Yellow
1. Kek Fondant
2. Famous Amos Cookies & Toblerone
3. Sejadah
4. Cincin Tunang & Risik
5. Buah-buahan
6. Telekung
7. Tepak Sireh


Capturing the Moments (RM ____)
1. Photographer : Book tapi belum confirm (lari budget, so family je la amik)
2. Videographer :


Pelamin Decorations - DIY (RM 722)
1. Langsir : Yellow (pinjam Aunty Piah)
2. Love Chair : RM129
3. Carpet Bulu (White) : RM450
4. Small Pillow : 8 bantal RM108 (4 Mystical Purple, 2 Gold/Yellow, 2 Aqua)
5. Lampu : chandelier yang ada dalam rumah tu
6. Paper Lantern: RM35


Food and Favours (RM 850)
1. Catering : RM500
2. Canopy : RM350 (termasuk scallops)


Invitation
1. Guest : Family and Close Friends



Update 1 :
Biarpun lambat lagi sebab kitorang still dalam planning (tapi dah ada tarikh yang dah decide), tetap kena ada checklist. Baru la akan tau sejauh mana kitorang kena buat. Huhu. Parents pun tak tau lagi ni. Ada duit cukup, planning lengkap terus cakap nak tunang nak kawen. Tak ada la nyusahkan parents nak fikir itu ini. Kitorang fikirkan sesiap untuk diorang. Setel!

Hari tu cakap dekat abah nak kawen pun abah cakap kumpul duit dulu. huhu. Sekarang ni i akan buat plan budget dan TAK AKAN lebih dari budget. Promise dengan diri sendiri.


Update 2 :
Dedua family dah tahu. Sekarang tengah sebok buat preparation (5 March 2012). Gila banyak tak setel tak siap lagi kot ni


Update 3 :
Dah ada tarikh baru. Harap menjadi. (21 March 2012) jangan lerr postpone. Tapi sebenarnya berbaloi gak postpone ni


Update 4 :
Tarikh baru dah decide lepas jadi drama sikit dengan #DearFutureHusband. Tadi (25 Mac) pegi Jalan TAR dengan Semua House beli barang yang patut. Hantaran belah side i, aunty i suruh tempah. Demm! Tak dapat nak DIY sendiri. =(


Update 5 :
Semalam, (8 April 2012) pergi Jalan TAR lagi. Beli segala mak nenek semua benda. Lace, polisterin, net, bunga, riben, lantern sampai lenguh kaki. Dari Sogo ke Jalan TAR, Kedai Riben, Gulati's sampai la Sayang You dekat Semua House. Punya la payah nak cari Sayang You ni dekat tingkat 5. Malam pegi Carrefour Wangsa Maju kunun nak cari karpet bulu, tapi tak jadi sebab mahal sangat. Last-last beli Paper Lantern je dekat Sayang You Station dalam Carrefour tu. Malam ni sambil tengok ABPBH 2011 sambil DIY-ing dua bekas hantaran, hand bouquet dan bekas bunga rampai.

14 comments:

~ NANA ~ on Monday, December 12, 2011 11:22:00 AM said...

gud luck! :)

Huda Luna on Monday, December 12, 2011 11:58:00 AM said...

tenkiu nana comel! ^__^

Ainee Cumi on Tuesday, December 13, 2011 5:21:00 PM said...

Wahh nak dekat dah Huda. Lagi 2 bulan je. Aku pulak yang excited. =)) All the best Huda, I know u can do it. Tema polkadot sangat comel okay!

Huda Luna on Tuesday, December 13, 2011 10:14:00 PM said...

huhu tema aku ni mesti ko tak sangka gila.
idea dtg mase nk tido huhu =P

SitiHalisa [Lysa] on Wednesday, December 14, 2011 4:18:00 PM said...

Goodluck dear!

Huda Luna on Saturday, January 07, 2012 10:51:00 PM said...

tenkiu dear!

Kikin Amer on Monday, March 05, 2012 9:32:00 PM said...

hye huda. good luck ye! :) chayok!

puan.mila on Thursday, March 08, 2012 4:33:00 PM said...

haha baru perasan y mila belom folo huda..skrg dh folo..bulan ni engaged kan? dh xlama tu..fmaly dh tau blom? nway gud luck tau!

Huda Luna on Wednesday, March 21, 2012 11:08:00 AM said...

kikin : Hai kikin! tenkiuuuu!


mila : hehe. dah tau dh tp prob kemain byk. hee baik sayam!

Cik Zimie on Wednesday, March 21, 2012 7:37:00 PM said...

wahhh nak dekat dah majlis hehe.goodluck huda!

Huda Luna on Thursday, March 22, 2012 10:37:00 AM said...

hehe tenkiuu zimie!

x sabar tunggu hari tuu

oshinz on Saturday, March 24, 2012 8:53:00 AM said...

huda, betulla.. hariz tu dia tak charge mahal pun untuk baju. untuk baju je la sebab kite ni gila part baju skit. seriously!!!!! try tanya dulu. mesti huda tak percaya punya bila dah tanya tu. haha. sebab mula-mula pun kite macam tu jugak. kihkihkih.

Huda Luna on Tuesday, March 27, 2012 10:19:00 AM said...

really? huhu mcm tu baju masa majlis leh tempah la dgn dia. hehe samaaa la. part baju kena cantik sekalii. haha baik nnt huda tnyeee. =P

fatinfaqhtee on Friday, March 30, 2012 11:48:00 AM said...

uuu. i suka yg color purple, aqua & yellow ! seriously sgt cntik ! i rs agak menyerlah & menyenangkan color tuh ! colourful ~

 

Copyright 2010 Still Counting . . . by Huda Luna. Edited by HudaLuna.