7 Pemilihan Jenis Kek Kahwin (Wedding Cake)




Assalamualaikum.

Pemilihan jenis wedding cake penting untuk acara memotong kek. Kek yang keras boleh spoil mood pengantin dan famili. True story. Yes aku alami benda ni sebab catering bagi free. I curse catering tu! Spoil mood terus. Kek kejung nak potong, sebab fondant tebal nak mati. Dah potong, isi kek bila potong berterabur macam habuk. Spoil! So jangan la terima kek free dari catering kalau anda tak nak acara memotong kek anda jadi bridezilla.

So aku nak list-kan jenis kek yang mungkin sesuai untuk majlis korang. Tak kira la majlis kahwin ke, majlis hari jadi ke, majlis akikah ke, pilihlah kek dari pembuat kek yang boleh dipercayai. Try sample dulu.

Note : Wedding cake lebih mahal dari kek hari jadi dan kek hari jadi lebih mahal dari kek biasa. Kerana apa? Kerana namanya wedding cake. Itu je. So jangan terkejut kalau kek anda bernilai lebih dari 200-300. So kalau anda seorang yang creative, buatlah kek sendiri dan deco sendiri. Ataupun beli sahaja kek sedia ada di secret recipe mungkin? Atau kalau ada kawan-kawan dan saudara yang pandai buat kek boleh upah diorang je.


Jenis Kek Perkahwinan.

1. Buttercream Cake
- Buttercream cake boleh yang bercorak atau pun yang ada decoration dekat atas kek. Buttercream cake jugak boleh setingkat atau dua tiga tingkat stacking tanpa tiang ataupun bertiang or cake holder/cake stand. Buttercream memang selalu jadi pilihan utama pengantin sebab sedap dan berlemak berkrim. Oh ya, dan semestinya buttercream cake lagi murah dari fondant cake.

Buttercream Cake
Via http://leahandmark.com/blog/2013/05/15/47-types-wedding-cakes/

buttercream cake
Via http://leahandmark.com/blog/2013/05/15/47-types-wedding-cakes/

buttercream cake
Via http://leahandmark.com/blog/2013/05/15/47-types-wedding-cakes/


2. Cupcake
- kek paling simple dan mudah. dan mungkin lebih jimat.

via http://www.weddingsbylilly.com/wedding-cake/amazing-wedding-cake-pictures/


3. Fondant Cake
- For me, aku kurang gemar fondant sangat. Se-slice kecil mungkin aku boleh go. Terpulang masing-masing. Tapi kek fondant tak dinafikan memang cantik kalau decorator dia pandai hias.

Wedding Fondant Cake
Wedding Fondant Cake

Wedding Fondant Cake
Wedding Fondant Cake



4. Cheese Cake
- Untuk kelainan mungkin boleh cuba cheese cake. baru rare dari pengantin lain.

Wedding Cheese Cake
Wedding Cheese Cake


5. Foam Cake
- Foam cake sememangnya fluffy sedap dimakan dan mungkin boleh menjadi pilihan pengantin untuk hari bahagia korang.

foam cake


ombre foam cake
Ombre Cake 


6. Dummy Cake
- Yang ni untuk display sahaja dan bukan dimakan. Selalunya dummy terletak dibahagian atas kek bertingkat ataupun kalau di atas cake stand di atas dan bawah. Dan dummy cake ni selalu tinggi-tinggi je.

dummy wedding cake





7. Chocolate Cake
- Kalau anda seorang chocolate lover tak salah kalau wedding cake pun kek coklat. Lain dari orang lain.

chocolate cake



Ok bye. Tu je kot. Dah lama berlalu zaman survey kek. Tak ingat dah apa yang sesuai.

3 comments:

Izzati Amira on Friday, November 14, 2014 8:01:00 PM said...

foam cake tu menarik!! ombre pun!! simple jee.

Najlaa 'Aqilah on Tuesday, November 18, 2014 5:48:00 PM said...

dummy cake haha. macam bazir duit je. baik invest pada kek yg boleh makan

sincerely,
Najlaa 'Aqilah

Dewi Aja on Saturday, June 13, 2015 10:36:00 PM said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

 

Copyright 2010 Still Counting . . . by Huda Luna. Edited by HudaLuna.